Skyddat boende i Malmö

Skyddat boende med psykosocialt stöd i Malmö. Vårt kompetenta vårdteam som arbetar lokalt med ett upparbetat kontaktnät säkerställer att vi effektivt möter klientens totala behov. Strukturerad och professionell riskbedömning enligt evidensbaserade riktlinjer.

Vad är ett skyddat boende?

Ett skyddat boende är ett tillfälligt boende där du som är utsatt för våld eller hot från familj eller partner kan bli placerad i. Detta görs av en myndighet, vilket är i det flesta fallen socialtjänsten i din kommun där du är bokförd.

Socialstyrelsens definition av skyddat boende lyder:

boendeinrättning som tillhandahåller platser för heldygnsvistelse avsedda för personer som behöver insatser i form av skydd mot hot, våld eller andra övergrepp tillsammans med andra relevanta insatser

Socialstyrelsen nämner även i sina allmänna råd, att ett skyddat boende är ett “tillfälligt boende som är tillräckligt bemannat av kvalificerad personal och som har tillräckliga skyddsanordningar, t.ex. lås och larm” eller “annat lämpligt, tillfälligt boende”.

Socialstyrelsen förklarar att ett skyddat boende ska vara en tillfällig boendelösning, på kort eller längre sikt. Personal som handhåller det skyddat boendet ska ha insikt och kunskap om verksamheten och de insatser som ges till de skyddsbehövande. Det kan exempelvis innebära att personalen har rätt utbildning och/eller erfarenhet i förhållande till uppdraget som personal på ett skyddat boende

Hur ser ett skyddat boende ut?

Ett skyddat boende kan se ut på en rad olika sätt. Kommunen kan erbjuda skyddade boenden i egen regi eller så tar de hjälp av externa resurser, såsom kvinnojourer eller privata aktörer. Det förekommer även att socialtjänsten erbjuder vandrarhem eller hotell som en tillfällig boendelösning. Det finns per definition olika typer av säkerhetsklasser när man talar om skyddade boenden. Säkerheten och skyddsanordningar kan innebära allt från hemlig adress till låsta fastigheter med väktare, okrossbara fönster och full kontroll av in- och utpasseringar i boendet. Återigen är det behovet av skydd som avgör vilken typ av boende som är det bästa för den skyddssökande.

Stödboende

Vad är ett stödboende?

Ett stödboende erbjuder individer möjligheten att bo självständigt samtidigt som de får tillgång till olika typer av stödinsatser. Det primära målet med denna typ av boende är att möjliggöra för de boende att utveckla förmågan att hantera en självständig och hållbar tillvaro i vardagen. Detta kan vara särskilt relevant för vuxna som kämpar med utmaningar såsom psykiska sjukdomar, sociala svårigheter eller beroendeproblematik. Stödet som erbjuds kan inkludera terapeutiska metoder som kognitiv beteendeterapi (KBT), samtalsterapi, tillgång till personlig tränare eller assistans med att finna anställning. Stödboenden fokuserar även på att utbilda sina klienter i viktiga vardagskompetenser såsom ekonomihantering, inköpsplanering, tvätt och städning.

Hur kan jag få stödboende?

Om du behöver stöd, bör du vända dig till den kommun där du är bosatt. Där kommer socialtjänsten att göra en bedömning av dina behov och därefter arbeta tillsammans med en passande aktör för att säkerställa att du erhåller den assistans som krävs.

Vår bostadsgaranti 

Bostadsbristen i kombination med personliga förutsättningar gör att det kan vara problematiskt för vissa av våra klienter att hitta egen bostad efter tiden hos oss. Många av våra klienter har blivit väl etablerade på den nya orten med arbete, studier eller skolgång för barnen. Grundtanken med vår bostadsgaranti är att denna etablering skall fortlöpa och att man inte ännu en gång skall behöva flytta. Vi stöttar, hjälper och utbildar klienten hur man söker bostad på egen hand. Vi har många och mycket goda relationer med fastighetsägare som vill ta socialt ansvar genom att erbjuda våra klienter förstahandskontrakt. Detta sker i regel enklast för de klienter som har arbete eller annan fast inkomst och som saknar betalningsanmärkningar/skulder. Vi kan inte garantera förstahandskontrakt till alla klienter genom dessa kanaler, men vi har goda förutsättningar att hjälpa dem flesta.

Om Braliva

Vi tar emot kvinnor, män, par och familjer som på något sätt är i en situation där våld och hot förekommer och man söker ett säkert skyddat boende. Målgrupp är exempelvis personer och par utsatta för våld, hot, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i nära relation, vittnesskydd, samt avhoppare från kriminell verksamhet. Strukturerad och professionell hot och riskbedömning enligt SARA-V3, PATRIARK-V2 och Check- 15 skapar underlag till säkerhetsplaneringen. Vi arbetar med hög säkerhet som kombineras med aktiva stödinsatser såsom krishantering, traumabehandling, samtalsstöd, praktiskt stöd, transporter, myndighetskontakter och läkarbesök med kort varsel. Vår ambition är att varje klient ska få ett liv i trygghet och självständighet, fritt från våld och förtryck.  Är det så att man söker stödboende eller jourlägenhet kan vi också hjälpa till med detta.

Vi har lång och omfattande erfarenhet av att även hjälpa klienter med samsjuklighet i ett sammanhang med dubbel utsatthet. Ofta rör det sig om att man är utsatt för hot och våld och samtidigt har ett pågående missbruk.

Braliva Skyddat Boende Heder samt Stödboende Södra Sverige Skåne -

    Kontakta oss vid förfrågan eller konsultation!

    Vi hämtar klienter över hela Sverige med säkra och trygga transporter och tar emot akuta placeringar.