Skyddat boende i Närke
Tryggt boende med psykosocial assistans i Närke. Vårt kvalificerade team, som verkar lokalt och har ett väletablerat nätverk, garanterar att vi på ett effektivt sätt uppfyller klientens helhetsbehov. Vi utför noggranna och professionella riskanalyser baserade på vetenskapligt grundade metoder.
Vad är ett skyddat boende?
Ett skyddat boende är ett tillfälligt boende där du som är utsatt för våld eller hot från familj eller partner kan bli placerad i. Detta görs av en myndighet, vilket är i det flesta fallen socialtjänsten i din kommun där du är bokförd.
Socialstyrelsens definition av skyddat boende lyder:
“boendeinrättning som tillhandahåller platser för heldygnsvistelse avsedda för personer som behöver insatser i form av skydd mot hot, våld eller andra övergrepp tillsammans med andra relevanta insatser”
Socialstyrelsen nämner även i sina allmänna råd, att ett skyddat boende är ett “tillfälligt boende som är tillräckligt bemannat av kvalificerad personal och som har tillräckliga skyddsanordningar, t.ex. lås och larm” eller “annat lämpligt, tillfälligt boende”.
Socialstyrelsen förklarar att ett skyddat boende ska vara en tillfällig boendelösning, på kort eller längre sikt. Personal som tillhandahåller det skyddat boendet ska ha insikt och kunskap om verksamheten och de insatser som ges till de skyddsbehövande. Det kan exempelvis innebära att personalen har rätt utbildning och/eller erfarenhet i förhållande till uppdraget som personal på ett skyddat boende.
Hur ser ett skyddat boende ut?
Ett skyddat boende kan se ut på en rad olika sätt. Kommunen kan erbjuda skyddade boenden i egen regi eller så tar de hjälp av externa resurser, såsom kvinnojourer eller privata aktörer. Det förekommer även att socialtjänsten erbjuder vandrarhem eller hotell som en tillfällig boendelösning. Det finns per definition olika typer av säkerhetsklasser när man talar om skyddade boenden. Säkerheten och skyddsanordningar kan innebära allt från hemlig adress till låsta fastigheter med väktare, okrossbara fönster och full kontroll av in- och utpasseringar i boendet. Återigen är det behovet av skydd som avgör vilken typ av boende som är det bästa för den skyddssökande.
Bralivas bostadsgaranti
Den rådande bostadskrisen, kombinerad med individuella förhållanden, kan utgöra hinder för en del av våra klienter när det gäller att hitta ett eget hem efter att de har bott hos oss. Ett flertal klienter har framgångsrikt anpassat sig till sitt nya sammanhang genom jobb, utbildning eller att barnen börjat i skolan. Vår grundidé med bostadsgarantin är att stödja denna anpassningsprocess och undvika att klienterna måste flytta igen.
Vår roll innefattar att ge stöd, rådgivning och utbildning i självständig bostadssökning. Vi har etablerat starka band med fastighetsägare som är engagerade i sociala frågor och som ofta erbjuder förstahandskontrakt till våra klienter, särskilt till de som har en fast inkomst och inte har några skulder eller betalningsanmärkningar.
Även om det inte alltid är möjligt att garantera förstahandskontrakt för alla klienter genom dessa samarbeten, har vi skapat en solid grund för att hjälpa de flesta. Vårt mål är att säkerställa att varje klient som avslutar sin tid hos oss har de verktyg och resurser som krävs för att hitta en stabil och långvarig bostadslösning, vilket främjar deras fortsatta utveckling och integration i samhället.
Om Braliva
Vi tar emot kvinnor, män, par och familjer som på något sätt är i en situation där våld och hot förekommer och man söker ett säkert skyddat boende. Målgrupp är exempelvis personer och par utsatta för våld, hot, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i nära relation, vittnesskydd, samt avhoppare från kriminell verksamhet. Strukturerad och professionell hot och riskbedömning enligt SARA-V3, PATRIARK-V2 och Check- 15 skapar underlag till säkerhetsplaneringen. Vi arbetar med hög säkerhet som kombineras med aktiva stödinsatser såsom krishantering, traumabehandling, samtalsstöd, praktiskt stöd, transporter, myndighetskontakter och läkarbesök med kort varsel. Vår ambition är att varje klient ska få ett liv i trygghet och självständighet, fritt från våld och förtryck. Är det så att man söker stödboende eller jourlägenhet kan vi också hjälpa till med detta.
Vi har lång och omfattande erfarenhet av att även hjälpa klienter med samsjuklighet i ett sammanhang med dubbel utsatthet. Ofta rör det sig om att man är utsatt för hot och våld och samtidigt har ett pågående missbruk.
Vanliga frågor om skyddat boende i Närke
Ett skyddat boende erbjuder en säker miljö för personer i behov av skydd mot våld, hot, eller andra övergrepp. Det kan bland annat handla om våld i nära relation, hedersrelaterat våld och förtryck, vittnesskydd och avhoppare från kriminell verksamhet. Genom skyddat boende kan individen få tillgång inte bara till tryggt boende utan även andra stödinsatser, såsom krishantering och samtalsstöd, praktiskt stöd och hjälp med läkar- och myndighetskontakter.
I grunden är skyddat boende till för personer som har en tydlig hotbild mot sig. En majoritet av individer i skyddat boende är kvinnor och barn men individens kön avgör inte behovet. Män med en uttalad hotbild kan också erbjudas skyddat boende. På Braliva finns möjlighet för enskilda individer, par och familjer att få tillgång till tryggt boende oavsett kön .
Vårt team, med expertis från polisen, kriminalvården och socialtjänsten, är specialiserat på hedersproblematik, våld i nära relationer, stöd till avhoppare från kriminalitet och hantering av missbruk.
Vi tillhandahåller ett säkert skyddat boende för individer och familjer i kris.
Vårt mål är att ge dig de nödvändiga verktygen och resurserna för ett tryggare liv. Kontakta oss för mer information eller för att prata om dina behov.
Om du är utsatt för våld eller akut hot, ring 112 omedelbart. Kontakta annars socialtjänsten i din kommun. Vänligen notera att Braliva inte kan ingripa och hjälpa dig med skyddat boende utan godkänt från socialtjänsten.
Kontakta oss vid förfrågan eller konsultation!
Vi hämtar klienter över hela Sverige med säkra och trygga transporter och tar emot akuta placeringar.