Skyddat boende i Ångermanland
Vi erbjuder skyddat boende i Ångermanland med psykosocialt stöd och är bemannat med ett erfaret vårdteam som arbetar nära lokalsamhället och har ett omfattande kontaktnät. Detta garanterar en effektiv och omfattande respons på klientens behov. Vi genomför strukturerade och professionella riskbedömningar enligt evidensbaserade metoder.
Vad är ett skyddat boende?
Ett skyddat boende erbjuds som en tillfällig boendelösning för personer som utsätts för våld eller hot inom familjen eller från en partner. Det organiseras vanligtvis av offentliga myndigheter, oftast genom den kommunala socialtjänsten där personen är registrerad.
Socialstyrelsen definierar skyddat boende som en facilitet som tillhandahåller bostad dygnet runt för de som kräver skydd mot hot, våld eller andra typer av övergrepp, tillsammans med andra nödvändiga tjänster.
Socialstyrelsens definition av skyddat boende lyder:
“boendeinrättning som tillhandahåller platser för heldygnsvistelse avsedda för personer som behöver insatser i form av skydd mot hot, våld eller andra övergrepp tillsammans med andra relevanta insatser”
Det betonas av Socialstyrelsen att ett skyddat boende bör vara en tillfällig åtgärd, utrustad med kompetent personal och lämpliga säkerhetsåtgärder såsom lås och larm, eller andra former av temporär bostad. Det understryks att personalen bör ha gedigen förståelse för verksamheten och de stödtjänster som tillhandahålls, vilket inkluderar lämplig utbildning och erfarenhet för deras specifika roller.
Hur ser ett skyddat boende ut?
Konfigurationen av skyddade boenden varierar. Kommuner kan antingen tillhandahålla dessa boenden själva eller i samarbete med externa organisationer såsom kvinnojourer eller privata företag. Ibland kan socialtjänsten även tillgängliggöra vandrarhem eller hotell som en interimslösning. Säkerhetsnivån på dessa boenden kan variera från hemliga adresser till kraftigt säkrade anläggningar med säkerhetsvakter, okrossbara fönster och noggrann kontroll över in- och utgångar. Valet av boendetyp anpassas efter de boendes skyddsbehov.
Bostadssituationen i Ångermanland, en region i norra Sverige, speglar de typiska karaktärsdragen hos en mindre befolkningsrik och mer landsbygdsdominerad del av landet. Ångermanland, med dess natursköna landskap och mindre städer och samhällen, erbjuder en unik bostadsmiljö.
Bostäder i Ångermanland
I Ångermanland finns en blandning av bostadstyper, från traditionella svensktimrade hus till modernare bostadskomplex. I större tätorter som Örnsköldsvik och Härnösand är bostadsmarknaden mer aktiv med större utbud av lägenheter och radhus, medan mindre samhällen oftare erbjuder fristående hus.
Generellt sett är bostadspriserna i Ångermanland lägre än i Sveriges större städer, vilket gör regionen attraktiv för dem som söker ett mer överkomligt boende. Bostadsutbudet varierar dock inom regionen, och i vissa områden kan det vara en utmaning att hitta lämpliga bostäder till salu eller uthyrning.
Ångermanland, som många andra regioner i norra Sverige, upplever demografiska förändringar med en åldrande befolkning och en utmaning att behålla och attrahera yngre invånare. Detta påverkar bostadsmarknaden, där efterfrågan på vissa typer av bostäder kan minska medan andra blir mer eftertraktade.
Det finns en pågående utveckling i regionens större tätorter för att förbättra infrastrukturen och göra städerna mer attraktiva för boende och företag. Detta innefattar nybyggnationer av bostäder och renovering av befintliga fastigheter.
Karta - Ångermanland
Om Braliva
Vi tar emot kvinnor, män, par och familjer som på något sätt är i en situation där våld och hot förekommer och man söker ett säkert skyddat boende. Målgrupp är exempelvis personer och par utsatta för våld, hot, hedersrelaterat våld och förtryck, våld i nära relation, vittnesskydd, samt avhoppare från kriminell verksamhet. Strukturerad och professionell hot och riskbedömning enligt SARA-V3, PATRIARK-V2 och Check- 15 skapar underlag till säkerhetsplaneringen. Vi arbetar med hög säkerhet som kombineras med aktiva stödinsatser såsom krishantering, traumabehandling, samtalsstöd, praktiskt stöd, transporter, myndighetskontakter och läkarbesök med kort varsel. Vår ambition är att varje klient ska få ett liv i trygghet och självständighet, fritt från våld och förtryck. Är det så att man söker stödboende eller jourlägenhet kan vi också hjälpa till med detta.
Vi har lång och omfattande erfarenhet av att även hjälpa klienter med samsjuklighet i ett sammanhang med dubbel utsatthet. Ofta rör det sig om att man är utsatt för hot och våld och samtidigt har ett pågående missbruk.
Vanliga frågor om skyddat boende i Ångermanland
Ett skyddat boende erbjuder en säker miljö för personer i behov av skydd mot våld, hot, eller andra övergrepp. Det kan bland annat handla om våld i nära relation, hedersrelaterat våld och förtryck, vittnesskydd och avhoppare från kriminell verksamhet. Genom skyddat boende kan individen få tillgång inte bara till tryggt boende utan även andra stödinsatser, såsom krishantering och samtalsstöd, praktiskt stöd och hjälp med läkar- och myndighetskontakter.
I grunden är skyddat boende till för personer som har en tydlig hotbild mot sig. En majoritet av individer i skyddat boende är kvinnor och barn men individens kön avgör inte behovet. Män med en uttalad hotbild kan också erbjudas skyddat boende. På Braliva finns möjlighet för enskilda individer, par och familjer att få tillgång till tryggt boende oavsett kön .
I de allra flesta fall är det socialtjänsten som avgör behov och fattar beslut om skyddat boende. Då är de också ekonomiskt ansvariga, så att den boende inte betalar för tjänsten. Ideella organisationer, såsom kvinnojourer, kan erbjuda skyddat boende utan beslut från socialtjänsten.
Vårt team, med expertis från polisen, kriminalvården och socialtjänsten, är specialiserat på hedersproblematik, våld i nära relationer, stöd till avhoppare från kriminalitet och hantering av missbruk.
Vi tillhandahåller ett säkert skyddat boende för individer och familjer i kris.
Vårt mål är att ge dig de nödvändiga verktygen och resurserna för ett tryggare liv. Kontakta oss för mer information eller för att prata om dina behov.
Om du är utsatt för våld eller akut hot, ring 112 omedelbart. Kontakta annars socialtjänsten i din kommun. Vänligen notera att Braliva inte kan ingripa och hjälpa dig med skyddat boende utan godkänt från socialtjänsten.
Kontakta oss vid förfrågan eller konsultation!
Vi hämtar klienter över hela Sverige med säkra och trygga transporter och tar emot akuta placeringar.